Hogyan készíthetek önéletrajzot?

Készítsen eredményes önéletrajzot a CVapp.hu oldalon, mindössze 10 lépésben

Ebben a cikkben lépésről lépésre végig nézzük Önéletrajz Készítőnk legfontosabb szakaszait, a folyamat elejétől a végéig.

1. lépés: Válasszon egy sablont és egy kiemelőszínt

Elsőként válasszon egy olyan sablont, amelynek dizájnelemei illenek a munkakör ágazatához. Büszkék vagyunk arra, hogy 26 egyedi és szakértők által megtervezett sablont kínálhatunk álláskereső felhasználóinknak. A sablon kiválasztására kezdetben nem kell túl nagy hangsúlyt fektetnie. Ha már sikerül az önéletrajz minden részletét kitöltenie, könnyedén módosíthatja a dizájnt, illetve átrendezheti a szakaszokat. Nemrégiben tettük elérhetővé Egyedi Színválasztó Eszközünket, mellyel egy széles színskálából választhatja ki a színárnyalatokat. Egyedi önéletrajzot még soha készíthetett ilyen egyszerűen!

2. lépés: Személyes adatok kitöltése

Lakóhelyétől és az ágazattól függően előfordulhat, hogy egyes szakaszok Önre nem vonatkoznak. Nyugodtan kihagyhat, illetve üresen hagyhat mezőket. Ne feledje, hogy elsőként mindenki az oldal legfelső szakaszát nézi meg, ezért nagyon fontos, hogy ezzel jó benyomást keltsen.

A Személyes Adatok közül az alábbiakat érdemes megemlíteni:

  • Munkakör: ez a munkakör megnevezése, amelyre jelentkezik és melyet el szeretne nyerni. Ez a megnevezés az önéletrajz felső részére kerül, így ezzel önéletrajzát az egyes jelentkezésekhez testre szabhatja.
  • Fénykép: ha rendelkezik megfelelő fényképpel, itt feltöltheti. Fontos megjegyeznünk, hogy egyes sablonjainkhoz feltölthet képet, viszont vannak olyan sablonok is, melyeknél ez nem lehetséges. 

3. lépés: Szakmai összegzés elkészítése

Szakmai összegzésében 3-4 egyszerű mondatban foglalja össze karrierútját, miért alkalmas az adott munkakör betöltésére, és számoljon be jövőbeli terveiről is. Ez az a szakasz, ahol alkalma nyílik felkelteni az olvasó érdeklődését.

KÉP ELTÁVOLÍTÁSA

4. lépés: Hivatkozások hozzáadása

A hivatkozásokkal olyan információkat közölhet, melyeket helyhiány miatt az önéletrajzon nem sikerül feltüntetnie. A plusz háttérinformációkat megoszthatja közösségi média oldalaira, saját weboldalára vagy online portfóliójára mutató linkkel.

5. lépés: Szakmai tapasztalat hozzáadása

Ez az önéletrajz központi eleme. Az elmúlt 10 év, szakmailag a munkakörhöz illő tapasztalatait sorolja fel. Ezen a linken hasznos információkat talál arra vonatkozóan, hogy érdemes-e felsorolnia az összes korábbi állását vagy sem.  

A legtöbb modern önéletrajz ezen szakasza felsorolásokat és kulcsszavakat tartalmaz, valamint az elért eredményeket helyezi a középpontba. A szakasz megszerkesztése során a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a lehető legkevesebb szó felhasználásával az olvasó tudtára adja: korábbi munkatapasztalatai során megfelelő készségeket szerzett az állás betöltéséhez.

Ha elakadna, nézze meg korábbi önéletrajzaiban milyen felsorolásokat használt, illetve olvassa el a kínálmakat részletesen bemutató álláshirdetést. Önéletrajza az álláshirdetéshez hasonló formátumban készüljön és használjon hasonló kulcsszavakat is.

6. lépés: Végzettség hozzáadása

Alapszabályként mindig a legmagasabb iskolai végzettségét tüntesse fel. Ha mesterképzés keretében szerezte meg diplomáját, nem feltétlenül szükséges középiskolai végzettségét vagy akár alapdiplomájának adatait feltüntetnie. Ne feledje - a rendelkezésre álló hely nem mindenre elegendő. Ha munkatapasztalatairól részletesen beszámol, nem annyira fontos minden végzettséget felsorolni. Azonban, ha nemrég végzett tanulmányaival és első önéletrajzát állítja össze, természetesen mindenképpen részletesen írja le végzettségeit.

7. lépés: Készségek felsorolása

A Készségek Szakaszban nagyszerű lehetőség kínálkozik arra, hogy néhány szó felhasználásával rengeteg információt tudasson magáról. Sablonjaink és azok tervezése azt a célt szolgálják, hogy készségei megjelenítésével a lehető legtöbbet elmondjanak tapasztalatairól. A készségek felsorolásával néhány kulcsszóban növelheti önéletrajza hatékonyságát.

Önéletrajz Készítőnk új, hasznos funkciója a Készség Javaslatkészítő eszközünk. Előfordulhat, hogy nem könnyű megtalálni melyik készségek illenek igazán az adott munkakörhöz, viszont gépi tanulással működő algoritmusunk segítségével a Cvapp.hu oldal javaslatokat tesz felhasználóinak. Önéletrajz-készítőnk a szakasz tetején automatikusan javaslatokat tesz a használható készségekre. Ahogy kiválasztja a megfelelő készségeket, a rendszer elemzi a körülményeket és új készségeket javasol. A javaslatok elhelyezése és a hozzájuk tartozó tapasztalati szint szerkeszthető.

Például az értékesítési vezető munkakörhöz programunk olyan kulcsszavakat kínálhat fel mint, például: értékesítés, CRM, értékesítés-fejlesztés, értékesítés kezelés, salesforce, értékesítési eredmények áttekintése, stb. Önéletrajz Példákat tartalmazó gyűjteményünkben tekintse meg az adott ágazatra legjellemzőbb készségeket. Választhatja azt is, hogy Készség Javaslatkészítő eszközünk elvégezze Ön helyett ezt a feladatot. 

8. lépés: Speciális szakaszok hozzáadása és elrendezés testre szabása

A szerkesztő legalsó menüpontjában néhány szabadon választható szakasszal egészítheti ki önéletrajzát: tanfolyamok, ajánlások, nyelvek, iskolán kívüli tevékenységek és gyakornoki állások.

Sőt, önéletrajzához még egy szabadon elnevezett, Egyedi Szakaszt is hozzáadhat. Miután a speciális szakaszokat is kitöltötte, az önéletrajz szakaszait tetszés szerint átrendezheti az itt leírtak szerint.   

Szakaszcím Szerkesztőnk szintén megkönnyi az önéletrajzírást, hiszen az önéletrajzot igényei szerint személyre szabhatja. Az egyes szakaszok megnevezéseit átírhatja, ezzel is egyéni igényeihez alakíthatja a dokumentumot. 

9. lépés: Szerkesztés, szerkesztés, szerkesztés

Ez mind közül a legfontosabb! Mielőtt elküldi önéletrajzát, mindenképpen szánjon elegendő időt a szöveg elolvasására és esetleges átszerkesztésére. Olvassa el hátulról kezdve. Olvassa fel hangosan. Kérje meg egy barátját, hogy olvassa el. Nagyon könnyű elírni egy szót és elsiklani a hiba felett. Próbálunk különböző helyesírás-ellenőrző eszközöket használni, de soha ne bízza magát teljes mértékben az applikációra, hiszen az nem garantálhatja a teljesen hibamentes és nyelvtanilag is helyesen megfogalmazott önéletrajzot.

Az is valószínű, hogy nem lesz elegendő hely a teljes tartalomhoz. A cél egy összeszedett és hatásos önéletrajz elkészítése. Ehhez pedig elengedhetetlen a dokumentum átolvasása és átszerkesztése úgy, hogy a végén csupán a legfontosabb elemeket tartalmazza.

10. lépés: Az önéletrajz letöltése, illetve megosztása

Az önéletrajz megszerkesztését követően többféle lehetőség is a rendelkezésére áll:

Örömmel tudatjuk, hogy népszerű "Indulás Dublinba" sablonunkhoz most Docx (Word) exportálás funkciót is kínálunk. A sablon kiválasztására azonban kezdetben nem szükséges túl nagy hangsúlyt fektetnie. Az önéletrajz megírását követően könnyedén másik dizájnra válthat, illetve átrendezheti a dokumentum szakaszait. 

Kísérőlevele és önéletrajza ugyanolyan típusú legyen

Ne feledje, hogy önéletrajza mellé 18 kiváló sablonunk közül választhat kísérőlevelet. Az elegáns és modern elemek jól illenek az önéletrajz sablonokhoz, és a megfelelő választással kitűnhet a többi jelentkező közül. Mindössze annyi a dolga, hogy a Vezérlőpulton a Kísérőlevél fülre kattint, kiválasztja a sablont és elkészíti a pályázatához tökéletesen illő Kísérőlevelet. Arra is lehetőséget biztosítunk, hogy Önéletrajzát és Kísérőlevelét egyetlen közös dokumentumként küldje el a munkáltatónak. Ez a PDF formátumú dokumentumegyesítés nem csak Önnek kényelmes, de a munkaerő-toborzóknak is, így mindenki nyer!

Ne feledkezzen meg új Statisztikák funkciónkról sem, ahol rövid és hosszú távon egyaránt nyomon követheti önéletrajza megtekintéseit. Azt is megtudhatja, hogy az egyes érdeklődők mennyi időt töltöttek az önéletrajz olvasásával. Az önéletrajz megtekintőinek város/ország adatai alapján nem marad le a távolabbi lehetőségekről és a munkaerő-toborzók ajánlatairól sem!

Emellett mindenképpen olvassa el Hírlevelünket, mely csakis a legfrissebb és legjobb karriertanácsokat és önéletrajz-írási tippeket tartalmazza. Kéthetente szakértőink összegyűjtik a legjobb önéletrajz-készítési és álláskeresési tippeket, és ezeket egyenesen az Ön postaládájába küldik. Szakértői tanácsok, álláskeresési módszerek, önéletrajz-tanulmányok, tippek a teljesítmény növelésére és mentális jólét megőrzésére - és ez nem minden! Olvasható tartalom legfeljebb 15 perc alatt!

Az oldalunkra látogatókat és felhasználóinkat egyaránt arra bíztatjuk, hogy olvassák el fantasztikus értékeléseinket a Trustpilot oldalán. Mindannyian keményen dolgozunk, hogy megfeleljünk igényeiknek, de mindezt örömmel tesszük. 

További segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot Vegye fel velünk a kapcsolatot